Saturday, February 13, 2010

SABAH


KEROPOK AMPLANG
CUBALAH rasai keenakan keropok amplang sekiranya berkunjung ke Sabah kerana makanan ringan ini adalah antara makanan yang sangat popular terutama di daerah Tawau dan Sandakan.
Keropok amplang yang rangup dan enak ini diperbuat daripada isi ikan tenggiri dan kebiasaannya keropok ini dibuat oleh secara kecil-kecilan oleh kaum wanita daripada keluarga nelayan.
Sekalipun diusahakan secara kecil-kecilan tetapi keropok amplang mudah diperoleh kerana lazimnya dijual di Pasar Tamu di seluruh negeri Sabah.
Bagaimana ke sana
Anda boleh membeli di manamana Pasar Tamu dan terdapat sembilan tamu tersenarai dalam Kalendar Pelancongan Sabah iaitu Tamu Kota Belud, Tamu Keningau, Tamu Bandau (Kota Marudu), Tamu Kuala Penyu, Tamu Tomborungus (Kudat), Tamu Donggongon (Penampang), Tamu Jalan Gaya (Kota Kinabalu), Tamu Tamparuli dan Tamu Tuaran.

1 comment:

 
Copyright CiTraMaKaN MaLaYsIa 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .