Wednesday, February 24, 2010

TERENGGANU


NASI DAGANG

Kesukaran menyediakan nasi dagang sememangnya berbaloi dengan keenakan rasa nasi yang dimasak secara kukus dengan campuran beras siam dan sedikit beras pulut serta halba dan halia yang dihidangkan bersama gulai ikan tongkol.
Sajian ini wajib dinikmati sekiranya berkunjung ke Terengganu dan hidangan tradisional ini dimakan pada waktu pagi dan malam.
Terdapat beberapa restoran dan gerai yang menawarkan cita rasa asli nasi dagang dan antara lokasi gerai nasi dagang yang menjadi pilihan terletak di Chendering, Batu Burok dan Ladang.
Bagaimana ke sana?
Pengunjung boleh mengunjungi gerai ini di sepanjang jalan ke Kuala Terengganu dari arah Kuantan atau Kota Bharu.

No comments:

Post a Comment

 
Copyright CiTraMaKaN MaLaYsIa 2009. Powered by Blogger.Designed by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul .